Keigo Higashino

JAPANIN SUOSITUIN DEKKARISTI – NYT SUOMEKSI

Keigo Higashino (s. 1958) syntyi ja kasvoi Osakassa. Koulun jälkeen hän opiskeli sähköinsinööriksi

Higashino aloitti kirjailijanuransa työskennellessään vielä insinöörinä. Hänen debyytti, vuonna 1985 julkaistu After School, voitti Japanissa parhaan uuden dekkarin palkinnon, Edogawa Rampon. Kirjan menestyksen myötä Higashino jätti insinöörin työnsä ja ryhtyi päätoimiseksi kirjailijaksi.

Keigo Higashino on julkaissut lukuisia dekkareita, romaaneja ja lasten kirjoja. Hän kuuluu Japanin suosituimpiin kirjailijoihin ja hänen teoksiaan on myyty miljoonia kappaleita. Kirjojen pohjalta on tehty useita elokuvia ja tv-sarjoja.

Higashinon kansainvälinen läpimurtoteos Uskollinen naapuri voitti Japanissa arvostetun Naoki-palkinnon. Kirjan englanninkielinen käännös oli Edgar-finalisti. Edgar on tunnetuin kansainvälinen rikoskirjallisuuden kilpailu.

Higashinon kirjoja on käännetty kymmenille kielille.

Higashino ei ole myöntänyt haastatteluja vuosiin eikä edes hänen kuvaansa saa käyttää kirjan markkinoinnissa.


5 x Higashino

Higashinon japaninkielinen kustantaja julkaisi Uskollisen naapurin julkaisun aikoihin kirjailijan lyhyen haastattelun omilla verkkosivuillaan. Alla parhaita paloja haastattelusta.

Kuinka luonnehtisit kirjaa?

”Minua kutsutaan dekkarikirjailijaksi, mutta tähän mennessä olen kirjoittanut varsin monenlaisia teoksia. Nyt tuntuu, että kirjoitin pitkästä aikaa oikein dekkarimaisen dekkarin. Olen itsekin yllättynyt kuinka hyvin se onnistui.”

Kirjan toinen päähenkilö, Ishigami, on Yukawan eli Galileo-sensein kilpakumppani opiskeluajoilta. Mistä tämä ajatus syntyi?

”Mietin millainen ihminen pystyisi aiheuttamaan päänvaivaa Yukawalle. Halusin, että rikollinen on rationaalinen, looginen ihminen. Ideani oli, että koska Yukawa on fyysikko, hänen vastaparinsa olisi luonnollisesti matemaatikko.”

Millainen mielikuva sinulla on matemaatikoista?

”Kirjoitusprosessin aikana tapasin matemaatikoita, lisäksi olen itsekin opiskellut matematiikkaa yliopistossa. Todellisten matemaatikkojen järjenjuoksu on aivan erilainen kuin tavallisilla ihmisillä. He huomaavat eri asioita kuin muut ja luultavasti myös hahmottavat asiat aivan eri tavalla. Olin todella hyvä matematiikassa, mutta aina oli joku vielä parempi, ja niiden ihmisten maailmankäsitystä oli mahdoton ymmärtää.”

Kirjassa mainitaan matemaattisia ongelmia, kuten neliväriongelma ja P≠NP -ongelma. Miksi juuri nuo?

”Ishigami on suunnilleen saman ikäinen kuin minä. Neliväriongelma ratkaistiin, kun olin yliopistossa ja siitä tuli valtava puheenaihe. Itse olin vähän tyytymätön ratkaisuun, pohdin, että olikohan esitetty ratkaisutapa oikeasti hyvä… (nauraa)

Päädyin neliväriongelmaan myös siksi, että se on abstrakti ongelma.”

Uskollisen naapurin tarina on erittäin monimutkainen. Kuinka tarkasti kaikki oli suunniteltua?

”Itse asiassa tarina eteni aika vapaasti samalla kun kirjoitin. Esimerkki Kudō, mies, johon Yasuko on tutustunut työskennellessään yöelämässä. Hän ilmaantui aivan yllättäen, en ollenkaan pyrkinyt kirjoittamaan häntä. Putkahti vain Yasukon työpaikalle bentō-puotiin ihan ilmoittamatta.”